Špalda, ktorá sa tiež nazýva Farro Grande, patrí do rodiny farro. Najprv sa pestovala v Perzii, ktorej sa teraz hovorí Irán, potom sa začalo s pestovaním v juhovýchodnej Európe. V tej dobe to bola hlavná potravina a bol to prvý druh pšenice používanej na výrobu chleba.
Pôvod lúpanej špaldy
Špalda má aj iné mená, ktorými sú pšenica lúpaná a pšenice Dinkel. Tento typ pšenice bol prvýkrát pestovaný pred rokom 5 000 pred naším letopočtom. Používal sa na výrobu pekárskych výrobkov, Jeneveru alebo čistenie piva.
Je tiež považovaný za poddruh pšenice, pretože obaja vyzerajú podobne. Botanický názov špaldy je Triticum aestivum.
Ako používať lúpanú špaldu
Špaldu možno použiť ako celé zrná alebo vo forme múky. Špaldovú múku môžete použiť na prípravu sušienok a chleba. Môže byť tiež použitá miesto pšenice na prípravu receptov na chlieb alebo pšeničnú múku.
Špalda, lúpaná – Veľkoobchod
Ako veľkoobchod s lúpanou špaldou distribuujeme túto položku vo väčších objemoch po celom svete, najmä v Európe. Na požiadanie sme schopní zabezpečiť menšie aj väčšie objemy objednávok.